Mengapa perlu ada insurans? Company saya sudah beri Medical Insurans

crying - Mengapa perlu ada insurans? Company saya sudah beri Medical Insurans

Mengapa perlu ada insurans? Company saya sudah beri Medical Insurans

Ramai yang mempunyai persoalan yang sama.

Jika anda seorang pekerja setia. Confirm anda akan pencen dengan syarikat yang ada berkerja sekarang. Pada umur 56tahun. Anda berhenti insurans pun berhenti.

So takde la insurans anda. Gaji pun tidak ada.

Selama ini anda ada penyakit Batu Karang, dah buat operation banyak kali , semua company bayar. So happy 🙂

Berhenti kerja, insurans dah takde. Tiba tiba kene operation lagi, siapa hendak bayar? Baru nak cari insurans?

Insurans tidak akan menerima case anda. Syarat untuk mendapat perlindungan seperti batu karang adalah mesti sihat sebelum tarikh permulaan insurans anda.

Jika umur 55tahun baru hendak mohon, tiada insurans akan menerima anda jika anda mempunyai banyak penyakit.

Kes, seperti kanser, sesetengah company akan membayar perubatan anda.  Tetapi ,anda sudah tidak mampu untuk berkerja. 100% anda akan diberhentikan kerja. Memang betul medical anda dibayar oleh company. Tetapi anda sudah hilang mata pencarian.

Company takkan beri gaji kepada anda jika anda tidak mampu berkerja. Bayaran perubatan akan berhenti setelah proses perberhentian anda selesai. Company tidak memberi pampasan kerana anda mendapat penyakit bukan dari sifat kerja seperti kemalangan ditempat kerja atau sebagainya.

Hanya, life insurans yang akan membayar perubatan anda dan memberi pampasan jika anda tidak mampu untuk bekerja seumur hidup. Insurans juga akan terus membayar premium anda setiap bulan.

10 responses to “Mengapa perlu ada insurans? Company saya sudah beri Medical Insurans

 1. Salam,
  Soalan, saya sudah mendaftar dgn Prudential Bsn selama 2 tahun, berapakah refund yg saya akan dapat semula dari total contribution sy jika saya ingin berhenti dari melanggan insuran Prudential? Dalam percentage?

  *maaf soalan tidak lengkap dalam reply pertama, harap admin delete

  • zetamiprudential

   Salam En. Muhd,

   Ianya bergantung kepada berapa investment units yang ada dalam account savings encik pada ketika itu..ianya berubah tiap hari bergantung kepada prestasi unit pelaburan pada ketika itu…untuk jumlah yang lebih tepat, sila telefon 0320537188 atau boleh sms kepada saya policy number supaya saya boleh check untuk En. Muhd…tq

 2. Salam,
  Soalan, saya sudah mendaftar dgn Prudential Bsn selama 2 tahun, berapakah refund yg saya akan dapat semula dari total contribution sy? Dalam percentage?

 3. salam…………

  adakah ia menepati kehendak syariah seperti
  dalam Syarikat Insuran Takaful Malaysia ?

 4. zetamiprudential

  Critical illness. Premium akan dibayar oleh Prudential jika ada rider PruPayor or Contributor dalam policy you.

  Dapatkan agent code , call Prudential and dapatkan dari agency mana dia berkerja dan dapatkan direct upline siapa Manage dia.

  Lama sangat kes en Din ni.. sepatutnya semua sudah selesai.. dapat cheque for critical illness

 5. agent muar ni.. bini saya ambil juga,baru juga, rupanay nnti bila berlaku apa2 kat saya,bini saya masih tetap kena teruskan bayaran premiumnya rm150.tak faham???bini tak kerja.hasil pujuk rayu agent join juga…..macm saya bulanan rm200 masih kena terus ke,sbb saya kena penyakit kronik???

 6. ye ke insuran bayar..aku ambil insuran ni kena bayar juga,bila buat kimo,setiap kali kena bayar rm340.dulu bila operate kena bayar rm1,400 dpd rm24,000.kena kanser,dah 10 bulan tak dapat lagi tuntutan crisis,mcm2 kerenah sykt prudential buat..mcmmana tu?

Leave a Reply